Boeken
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

De Nieuwe Rafelrand van Europa: lezing door Ivo van de Wijdeven

Ivo van de Wijdeven is weer de spreker bij een lezing over de Nieuwe rafelrand van Europa. Belangstellenden zijn welkom in de Bibliotheek in Mierlo.

De lezing

Kan de Europese Unie zonder de bondgenoten? Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op…

Lees verder

Ivo van de Wijdeven is weer de spreker bij een lezing over de Nieuwe rafelrand van Europa. Belangstellenden zijn welkom in de Bibliotheek in Mierlo.

De lezing

Kan de Europese Unie zonder de bondgenoten? Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit, keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is het niet de eerste keer dat ze dit doen. Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen? In het boek De rafelranden van Europa beschreef historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven eerder al de interactie met Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika door de eeuwen heen. Daarmee wierp hij licht op de drijfveren van de spelers op het Europese toneel. In deze lezing duikt Van de Wijdeven dieper in de geschiedenis van Europa's langdurige haatliefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Is de 'Anglosfeer' de nieuwe rafelrand van Europa? En moeten we ons daar zorgen over maken? Van de Wijdeven vertelt erover en beantwoordt vagen van de bezoekers.

De spreker

Historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als De Correspondent, Historisch Nieuwsblad, Geschiedenis Magazine en Clingendael Spectator. Eerder verschenen van zijn hand De rafelranden van Europa en De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. In zijn werk biedt Van de Wijdeven een historische achtergrond bij de actualiteit.

Lees minder

Wanneer

  • De koffie staat klaar vanaf 19:30.

Prijzen

  • Niet leden€ 5,00
  • Leden€ 3,00
  • Betaalmogelijkheden: Online

Locatie

Neem alvast een kijkje